Kriterier för medfinansierande näringslivsaktörer 

KK-stiftelsen finansierar näringslivsrelevant utbildning och forskning som sker i samverkan mellan lärosäten och näringsliv. Här presenteras de kriterier som näringslivsaktörer måste uppfylla för att kunna ingå som medfinansiär i de projekt som vi finansierar. Villkoren antogs av stiftelsens styrelse i maj 2024 och gäller tills vidare.

I texten nedan benämns de organisationer som kan bidra med medfinansiering till ett KK-stiftelseprojekt med begreppet näringslivsaktörer. Övergripande gäller att KK-stiftelsens godkänner medfinansiering från näringslivsaktörer, oberoende av associationsform, som:   

  • bedriver näringsverksamhet på en konkurrensutsatt marknad 
  • har svenskt organisationsnummer  

KK-stiftelsen har inga storleksmässiga begränsningar för de näringslivsaktörer som kan medfinansiera projekt. För samtliga medfinansierande näringslivsaktörer är det dock viktigt att i ansökan tydligt belägga att organisationen har de resurser och tillgångar som krävs för att uppfylla de åtaganden som beskrivs i ansökan.  Medfinansierande näringslivsaktörer ska när ett projekt startar ha anställd personal samt under projekttiden har tillgång till ekonomiska resurser, i form av bidrag, kapital, försäljningsintäkter eller motsvarande som överstiger värdet av den planerade medfinansieringen.  

Offentligt ägda bolag kan medfinansiera projekt under förutsättning att de varor och tjänster som produceras erbjuds på en konkurrensutsatt marknad. 

Andra typer av organisationer som inte ryms inom ovanstående beskrivning av medfinansierande näringsliv kan delta som icke medfinansierande projektpartners i projekt som stiftelsen finansierar.  

Av stiftelsens Allmänna villkor för projekt framgår vilka kostnader som godkänns som medfinansiering. I enskilda utlysningar kan också specifika villkor för näringslivets medverkan och medfinansiering anges.  

Klargörande gällande vissa organisationstyper 

I tillägg till de generella kriterier som angetts ovan gäller särskilda kriterier och begränsningar för nedanstående näringslivsaktörer. 

Utländska bolag

KK-stiftelsen tillåter att utländska aktiebolag, eller motsvarande, bidrar med medfinansiering. Med utländska bolag menas företag som inte har svenskt organisationsnummer. KK-stiftelsen har ett tillitsbaserat förhållningssätt till lärosätena och utgår ifrån att de tillsammans med svenska näringslivsorganisationer i en anda av ansvarsfull internationalisering inkluderar utländska bolag som är till gagn både för de svenska aktörer som ingår och svensk konkurrenskraft i stort. KK-stiftelsen förbehåller sig rätten att inte acceptera medfinansiering och neka medverkan från utländska bolag som inte anses bidra till svensk konkurrenskraft. I de fall en programform medger att KK-stiftelsen finansierar näringslivsaktörer kan sådan finansiering inte tillfalla utländska bolag. För forskningsprojekt gäller att utländska bolag kan stå för högst 25 procent av näringslivsaktörernas totala bidrag i forskningsprojekt.

Forskningsinstitut

Svenska forskningsinstitut som uppfyller kriterierna kan medverka som medfinansierande näringslivsaktör. Deras andel av näringslivsaktörernas samlade medfinansiering till ett projekt kan dock utgöra högst 25 procent.  

Innovationsstödjande verksamhet

Med innovationsstödjande verksamhet menas stödstrukturer vars huvudsakliga uppgift är att stödja innovations- och affärsutveckling i mindre, nystartade bolag. Medverkan från innovationsstödjande verksamhet som bedrivs och ägs av privata företag är att betrakta som en näringslivsaktör och kan därmed medfinansiera projekt.

Medverkan från innovationsstödjande verksamhet (science parks, inkubatorer och andra liknande organisationer) som bedrivs i nära anslutning till lärosäten, och vars huvudsakliga finansiering kommer från lärosätet eller andra offentliga aktörer, kan inte räknas som medfinansiering. Skälet är dels att verksamheten till stor del är finansierad av samma organisation som erhåller bidrag, det vill säga lärosäten. Dels att syftet är att stödja utvecklingen i de företag de stödjer och inte att utveckla den egna verksamheten. De bolag som erhåller stöd från den innovationsstödjande verksamheten kan ingå som medfinansierande näringslivsaktörer under förutsättning att de uppfyller de generella kriterierna. 

  • Har du frågor om en specifik aktör?

    Kontakta oss om du är osäker på om en tilltänkt projektpartner kan godkännas som medfinansiär. Vi diskuterar gärna de nya kriterierna med sökande lärosäten.

Så skiljer sig de nya kriterierna från de tidigare

Mindre företags medverkan

En fråga som varit återkommande är om KK-stiftelsen haft en storleksbegränsning när det gäller vilka företag som kan medfinansiera ett projekt. Någon sådan begränsning har inte funnits, men det har däremot funnits ett krav att det av ansökan ska framgå hur företag som har färre än 10 anställda och/eller mindre än 10 miljoner kronor i årlig omsättning ska kunna uppfylla sina åtaganden.

För att underlätta att inkludera mindre företag som medfinansiärer i våra projekt har vi förtydligat hur vi bedömer ett enskilt företags förmåga att medfinansiera (se ovan). För oss på KK-stiftelsen är inte storleken på näringslivsaktören det viktiga, utan att de åtaganden som anges i ansökan kan uppfyllas så att inte företaget i sig, akademiska parter eller andra näringslivsaktörer drabbas när ett projekt väl är igång. Om ni är osäkra kontakta gärna KK-stiftelsen för att diskutera när ni tar fram er ansökan.

Forskningsinstitut

Forskningsinstitut har kunnat medfinansiera projekt sedan tidigare. Med de nya kriterierna välkomnar vi institut i alla projekt men begränsar deras andel av medfinansieringen till 25 procent. Särskilda regler gäller för Företagsforskarskolorna där näringslivsaktörer, inklusive forskningsinstitut, kan få finansiering. För detaljer hänvisas till utlysningstexten för Företagsforskarskolor.

Utländska bolag

Utländska bolag godkänns som medfinansiärer med vissa begränsningar som anges i kriterierna.

Offentligt ägda bolag och företag med offentlig sektor som kund

Tidigare fanns det en skrivning som sa att ett företag inte fick ha offentliga bidrag eller avgifter som avgörande intäktskälla. Den skrivningen är nu borttagen. Alla näringslivsaktörer som vill medfinansiera projekt kommer istället att prövas mot kriteriet att de varor och tjänster som de producerar sker på en konkurrensutsatt marknad där exempelvis offentlig upphandling räknas som konkurrensutsättning.