Samproduktion

Samproduktion utgör grunden i KK-stiftelsens verksamhet och genomsyrar de projekt och forsknings- och utbildningsmiljöer vi finansierar. Kortfattat innebär samproduktion att de projekt som stiftelsen finansierar ska utformas och genomföras i nära samarbete mellan akademi och näringsliv, och oftast med en medfinansiering från näringslivet som motsvarar KK-stiftelsens finansiering.

Stärkt konkurrenskraft genom samproduktion

Möten mellan forskning och praktik

Genom att samproducera får forskare och näringslivet insikt i och förståelse för varandras behov. Både forskning och utbildning kan berikas av fråge- och problemställningar som har uppstått genom näringslivets verksamhet.

Så fungerar samproduktion

Hur ett projekt ska samproduceras är upp till lärosätena och näringslivet att bestämma och utforma, men det finns vissa grundkrav som KK-stiftelsen ställer.

Samverkan fungerar som allra bäst när den bygger på ömsesidig respekt och är långsiktig

Samverkan mellan akademi och näringsliv är helt avgörande för att säkra Sveriges framtida ekonomi, välstånd och miljö. Samverkan ingår i akademins lagstadgade uppgift och leder väldigt ofta till helt nya spännande forskningsfrågor.
Johan Schnürer
Rektor Örebro universitet

Det är en win-win situation

Vi kopplade upp våra truckar för 15 år sedan, men är övertygade om att det fortfarande finns massor att lära kring vad vi kan göra med informationen. Högskolan i Halmstad har kunskaper i maskininlärning som gör att vi kan utveckla ett ännu bättre system för styrning och övervakning. Samtidigt kan vi ge högskolan ett kvitto på att deras teorier fungerar, säger Jonas Klang, Program Manager Innovation, Toyota Material Handling i Mjölby.
Jonas Klang
Program Manager Innovation, Toyota Material Handling

Akademin behöver industrin och industrin behöver akademin

Det optimala samarbetet mellan akademi och näringsliv är väl det som etableras som långsiktigt och med givande och tagande. Det gäller inte bara forskningsfrågor utan också utbildning, kompetensförsörjning och tillgång till bidragsmedel för modiga satsningar. Speciellt nu när hela världen ska klara av att ställa om mot hållbarhet.
Jenny Elfsberg
Avdelningschef Innovationsledning vid Vinnova och tidigare ledande befattningar inom Volvokoncernen

Näringslivets medverkan och nytta

Medfinansiering från näringslivet

I regel kräver KK-stiftelsen medfinansiering från näringslivet i de projekt vi finansierar. Endast organisationer som uppfyller våra kriterier för medfinansierande näringslivsaktörer kan ingå som medfinansiär.

Nytta för näringslivet

Alla ansökningar som inkommer till oss bedöms utifrån fyra bedömningskriterier, varav ett tar sikte på projektets förmåga till samproduktion och nytta för näringslivet.