Två kvinnor vid ett bord

Om KK-stiftelsen

KK-stiftelsen bidrar till att stärka svensk konkurrenskraft genom att finansiera forskning och kompetensutveckling vid Sveriges högskolor och nyare universitet, när det sker i samverkan med näringslivet. Det kapital som är grundförutsättningen för verksamheten uppgick vid starten 1994 till 3,6 miljarder kronor. Genom god förvaltning har vi hittills kunnat finansiera forsknings- och utbildningsprojekt för över 12 miljarder kronor.

Vi stärker Sveriges konkurrenskraft

Därför finns vi

År 1994 bildades ett antal forskningsstiftelser av kapital från de avskaffade löntagarfonderna. Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen, var en av dessa. Vårt uppdrag är att finansiera forskning och kompetensutveckling vid Sveriges högskolor och nyare universitet, när det sker i samverkan med näringslivet.

Stöd till forskning och kompetensutveckling

KK-stiftelsen erbjuder idag åtta programformer för finansiering. Vissa är primärt inriktade på utveckling av forskning, medan andra inriktar sig på utveckling av utbildning på avancerad nivå och forskarnivå. Vid behov kan även särskilda utlysningar göras. Våra utlysningar är öppna för projektförslag inom alla ämnes- och verksamhetsområden.

Projekt som gynnar näringslivet

Samproduktion

Grunden som vi står på

Samproduktion utgör grunden i KK-stiftelsens verksamhet. De projekt som vi finansierar ska utformas och genomföras i nära samarbete mellan akademi och näringsliv, och oftast med medfinansiering från företag.

Varför samproducera?

Genom att samproducera får forskare och näringslivet insikt i och förståelse för varandras behov. Det ger också bättre förutsättningar för att forskningen kommer till nytta och bidrar till innovation, utveckling och förnyelse.

Lär känna stiftelsen

Organisation

KK-stiftelsen har 14 anställda och kontoret finns i Stockholm. Eva Schelin är vd och leder kansliet som är uppdelat i tre enheter. Vår styrelse är högsta beslutande organ och består av tio ledamöter inklusive ordförande. Vid sidan om styrelsen finns ett kapitalutskott som förvaltar stiftelsens kapital.

En tillgänglig finansiär

Vi vill ha en tät dialog med våra målgruppslärosäten och deras näringslivspartners. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss – i allt från projektadministration till strategiska dialoger.

Analys och utvärdering

Dokument och Publikationer

Analys för att utveckla verksamheten

KK-stiftelsen arbetar med analys och utvärdering för att utveckla våra program och insatser så att de får bästa möjliga effekt för akademin, näringslivet och det omgivande samhället. Vi undersöker till exempel hur insatserna bidrar till företagens kunskap och kompetens och hur finansieringen bidragit till att stärka forsknings- och utbildningsmiljöer.

3 500 projekt sedan starten

Under 2023 beviljade KK-stiftelsen 323 miljoner kronor i projektmedel till 14 lärosäten. Samtidigt pågick 351 projekt med medel från stiftelsen över hela Sverige. Sedan starten 1994 har vi finansierat cirka 3 500 projekt. I vår årsredovisning kan du läsa mer.