Kan vi förbättra vårt fokus och minne genom hjärnträning? Vid Mälardalens universitet pågår forskning om neurofeedback – en teknik som lär oss reglera vår hjärnaktivitet. Förhoppningen är att öppna nya möjligheter för kognitiv rehabilitering.
Dåligt arbetsminne, hjärntrötthet och koncentrationssvårigheter – hundratusentals svenskar lever idag med försämrade kognitiva förmågor på grund av till exempel adhd, stress eller missbruk. Hos personer med sådana funktionsnedsättningar syns ofta förändringar i hjärnans aktivitet. Men tänk om vi kunde träna hjärnan – precis som vi tränar kroppen – för att förbättra vårt fokus och minne. Elaine Åstrand, forskare i neuroteknik vid Mälardalens universitet, tror att det är möjligt.
Neurofeedback är en teknik för att lära sig reglera sin egen hjärnaktivitet. Genom direkt återkoppling på hjärnans aktivitet får användaren träna på att minska eller öka olika typer av hjärnvågor. Målet är att nyttja hjärnans formbarhet för att kunna förändra den över tid. Men trots teknikens lovande potential är forskningen på området delad. Nu hoppas forskare vid Mälardalens universitet kunna bidra med viktiga pusselbitar som driver utvecklingen framåt.