Nanopartiklar från 3D-printning kan utgöra en risk för människors hälsa, men mycket är ännu okänt. Forskare vid Örebro universitet leder nu projektet NanoSafety2, som ska göra tillverkningsindustrin både säkrare och mer hållbar.
Lovande teknik med okända risker
Additiv tillverkning, så kallad 3D-printning, är en ny tillverkningsteknik som under det senaste årtiondet har revolutionerat tillverkningsindustrin. Men trots att tekniken blir allt vanligare så vet vi för lite om vilka risker den kan innebära för människors hälsa. Under processen frigörs nämligen nanopartiklar som kan vara skadliga för kroppen.
En nanopartikel är mindre än 100 nanometer i diameter – alltså mindre än en meter delad i 10 miljoner delar. Eftersom partiklarna är så extremt små, nästan i atomisk skala, kan de lätt penetrera hud och andra vävnader. Nanopartiklar som sprids i luften kan fastna i lungorna och orsaka skador. De kan också spridas i kroppen, orsaka inflammation och kopplas till hjärt-kärlsjukdom, cancer och neurologiska sjukdomar. Men när det kommer till 3D-printning vet vi inte exakt vilka partiklar som är farliga, hur de påverkar kroppen eller vilken mängd som krävs för att medföra risker.
Detta är dock på väg att förändras, tack vare en grupp forskare vid Örebro universitet.
Forskning för en säker framtid
”Vi vill bidra till en säker och hållbar utveckling av industrin för 3D-printning. Det här är en ny och väldigt lovande teknik, som bland annat är mycket mer resurseffektiv än traditionella metoder. Målet är därför att skydda arbetstagares hälsa men samtidigt stötta innovation”, säger Andi Alijagic, forskare i toxikologi vid Örebro universitet.
Projektet NanoSafety2 samlar forskare från flera discipliner och expertis från sju olika företag, framför allt från tillverkningsindustrin. I projektet ingår även företag som tillverkar mätinstrument för nanopartiklar och ett biomedicinskt företag med stor kunskap om biomarkörer för olika luftvägssjukdomar.
Det gemensamma målet är att framtidssäkra både industri och samhälle mot nya hälso- och miljörisker genom att göra partikel- och kemikaliesäkerhet till en viktig del av nya 3D-printningmetoder.