Små partiklar, stora risker?

Nanopartiklar från 3D-printning kan utgöra en risk för människors hälsa, men mycket är ännu okänt. Forskare vid Örebro universitet leder nu projektet NanoSafety2, som ska göra tillverkningsindustrin både säkrare och mer hållbar.

Lovande teknik med okända risker

Additiv tillverkning, så kallad 3D-printning, är en ny tillverkningsteknik som under det senaste årtiondet har revolutionerat tillverkningsindustrin. Men trots att tekniken blir allt vanligare så vet vi för lite om vilka risker den kan innebära för människors hälsa. Under processen frigörs nämligen nanopartiklar som kan vara skadliga för kroppen.

En nanopartikel är mindre än 100 nanometer i diameter – alltså mindre än en meter delad i 10 miljoner delar. Eftersom partiklarna är så extremt små, nästan i atomisk skala, kan de lätt penetrera hud och andra vävnader. Nanopartiklar som sprids i luften kan fastna i lungorna och orsaka skador. De kan också spridas i kroppen, orsaka inflammation och kopplas till hjärt-kärlsjukdom, cancer och neurologiska sjukdomar. Men när det kommer till 3D-printning vet vi inte exakt vilka partiklar som är farliga, hur de påverkar kroppen eller vilken mängd som krävs för att medföra risker.

Detta är dock på väg att förändras, tack vare en grupp forskare vid Örebro universitet.

Forskning för en säker framtid

”Vi vill bidra till en säker och hållbar utveckling av industrin för 3D-printning. Det här är en ny och väldigt lovande teknik, som bland annat är mycket mer resurseffektiv än traditionella metoder. Målet är därför att skydda arbetstagares hälsa men samtidigt stötta innovation”, säger Andi Alijagic, forskare i toxikologi vid Örebro universitet.

3D-printning blir allt vanligare inom industrin, men det saknas kunskap kring hur det påverkar arbetarnas hälsa, menar Andi Alijagic (till höger).

Projektet NanoSafety2 samlar forskare från flera discipliner och expertis från sju olika företag, framför allt från tillverkningsindustrin. I projektet ingår även företag som tillverkar mätinstrument för nanopartiklar och ett biomedicinskt företag med stor kunskap om biomarkörer för olika luftvägssjukdomar.

Det gemensamma målet är att framtidssäkra både industri och samhälle mot nya hälso- och miljörisker genom att göra partikel- och kemikaliesäkerhet till en viktig del av nya 3D-printningmetoder.

Branschen utforskar ständigt nya lösningar. Hela tiden introduceras nya material i produktion trots att ingen vet hur säkra de är. NanoSafety2 kan sätta en grundläggande standard för hur man bedömer säkerheten hos nya material.
Andi Alijagic

Projektet är indelat i fyra delprojekt som löper parallellt. Forskarna vill bland annat mäta hur mycket partiklar som släpps ut, vilka moment som är farligast och hur nanopartiklarnas kemiska sammansättning ser ut. I ett av delprojekten försöker forskarna imitera exponering genom inandning – alltså det som händer när arbetare andas in nanopartiklar. Det görs genom att placera partiklar på lungceller och utföra olika tester.

En viktig del är också att löpande dela kunskap mellan akademin och industrin genom en serie gemensamma workshops och seminarier.

Kunskap som kan förändra industrin

NanoSafety2 finansieras mellan 2023 och 2027 genom KK-stiftelsens program Synergi. Men trots att projektet nyligen påbörjats har det redan utmärkt sig som en samhällsviktig och lovande satsning. I november fick projektet nämligen plats på IVA:s prestigefyllda 100-lista.

”Att vara med på IVA:s 100-lista är ett viktigt erkännande av projektets potential att påverka industrin i en mer hållbar riktning. Samtidigt får vi ökad synlighet vilket kan locka nya samarbetspartners och öppna dörrar till ny finansiering”, säger Andi.

Projektet är inte bara viktigt för att främja hälsa och säkerhet i en industriell kontext. 3D-printers börjar nämligen bli ett allt vanligare inslag även i hemmiljö. Lärdomarna från NanoSafety2 kan därför få betydelse som sträcker sig förbi fabrikerna och ändå in i våra kök, källare och arbetsrum.

 

IVA:s 100-lista

100-listan tas fram av IVA:s Research2Business, R2B. Initiativet verkar för att Sverige ska vara ledande på att omvandla forskning till innovation och konkurrenskraft i näringslivet. IVAs 100-lista lanserades i samband med IVAs 100-årsjubileum 2019, därav namnet. IVAs R2B drivs i samarbete med KK-stiftelsen, Vinnova, Sting, Patent- och registreringsverket PRV, Voima Ventures, Svenskt Näringsliv, Teknikföretagen, Sveriges högskolor och universitet.