Sju miljoner kronor ska stärka forskare i början av karriären

Luftföroreningar, tillverkningsprocesser och hållbarhetsarbete – det är områden som nu ska beforskas av tre nydisputerade forskare. Stödet beviljas genom Prospekt, KK-stiftelsens program för stöd till forskare i början av karriären.

Högskolan i Gävle ska tillsammans näringslivet utveckla en ny kylmetod som förbättrar tillverkningen av sågsvärd inom skogsindustrin.

Sammanlagt fördelar KK-stiftelsen 6,7 miljoner kronor till de tre projekten. Finansieringen ger forskarna möjlighet att självständigt driva och utveckla sin forskning i nära samarbete med företag och andra samhällsaktörer. Målet är att stödja karriärutvecklingen för lovande forskare i början av sin akademiska karriär.

Ett inflöde av nya skickliga forskare är avgörande för att bygga och bibehålla starka forsknings- och utbildningsmiljöer i Sverige. Det är viktigt att erbjuda attraktiva karriärvägar i ett tidigt skede – annars riskerar vi att tappa värdefull kompetens.
Maria Dollhopf
Programansvarig på KK-stiftelsen

En av de forskare som får finansiering är Pavel Romanov, doktor i konstruktionsmaterial vid Högskolan i Gävle. Han disputerade under hösten 2024 och ser finansieringen från KK-stiftelsen som en viktig möjlighet att utvecklas akademiskt och professionellt. Denna möjlighet har, enligt Pavel, potential att lägga grunden för en fortsatt och framgångsrik forskarkarriär.

Utan egen finansiering blir nydisputerade väldigt beroende av mer seniora forskare. Att finansiärer erbjuder denna typ av stöd innebär att nya forskare får chans att utvecklas självständigt och får superviktig erfarenhet inom bland annat projektledning, rapportering och budgetering.
Pavel Romanov
Doktor i konstruktionsmaterial vid Högskolan i Gävle

De beviljade projekten kommer att pågå mellan 2025–2028. Redan i juni är det projektstart för Pavel och hans kollegor vid Högskolan i Gävle. Forskningsprojektet, som ska genomföras i samarbete med skogs- och stålindustrin, fokuserar på tillverkningen av så kallade sågsvärd.

Utvecklar ny kylteknik för stål

Sågsvärd är ett viktigt verktyg i skogsutrustning som används för att fälla träd. Dessa måste hålla för hög belastning och kunna såga genom grova stammar utan att böjas eller skadas. Därför tillverkas sågsvärden av härdat stål – en process som ökar hårdheten samt förlänger både livslängd och slitstyrka.

Idag härdas stålet genom att värmas upp till höga temperaturer och därefter snabbt kylas ned i vatten. Metoden kan dock leda till deformationer och sprickor i stålet, vilket kostar både tid och pengar för tillverkaren. Nu ska Pavel och hans kollegor utveckla en ny kylningsmetod som minimerar risken för fel.

”Genom att använda avancerad teknik med vattenstrålar (impinging jets) kan avkylningen bli mer kontrollerad, eftersom vi kan rikta strålen mot specifika områden på produkten. Vi kan också justera parametrar som antal strålar, vattenflöde, temperatur och avstånd till den heta metallen”, säger Pavel.

Målet är att förbättra processen och därmed spara både energi och resurser. Projektet kan dessutom få betydelse för aktörer inom hela stålindustrin – för även om fokus ligger på tillverkningen av sågsvärd så menar Pavel att metoden kan tillämpas på många andra värmebehandlade stålkomponenter.

För Högskolan i Gävle innebär projektet ett värdefullt steg för fortsatt profilering och ett stärkt samarbete med industrin, särskilt inom området effektiva och miljösmarta stålprodukter.

”Genom forskningen bidrar vi till lösningar med minskat materialutnyttjande, längre livslängd, mindre slitage och förbättrad energieffektivitet. Det stärker inte bara kunskapsutvecklingen utan också våra testmiljöer, där vi tillsammans med industrin kan fortsätta utveckla och validera nya lösningar”, säger Pavel.

Alla beviljade projekt

I tabellen listas de tre projekt som beviljades finansiering i 2024 års utlysning inom Prospekt.

ProjekttitelLärosäteFinansiering (SEK)
Avancerad kylning av skördarstänger för förbättrad hållbarhetHögskolan i Gävle2 397 115
Engagemang i tjänstemarknaderMälardalens universitet2 374 800
PolluSense - Måla celler i realtid: Identifiering av biomarkörer för nya insikter om industriella föroreningars påverkan på vårt immunförsvarÖrebro universitet1 936 328