Under våren har KK-stiftelsen fattat flera beslut som kommer att påverka forsknings- och utbildningslandskapet i Sverige. Genom en rad olika utlysningar har totalt 44 projekt beviljats finansiering, med en sammanlagd summa på 291 miljoner kronor. Här ger vi en översikt över de projekt som har fått stöd.
Avans
I kategorin Avans har fem projekt beviljats finansiering, med ett totalt belopp på 8,3 miljoner kronor. Dessa projekt syftar till att utveckla eller vidareutveckla utbildningsprogram på avancerad nivå. För att Sverige fortsatt ska kunna vara ett konkurrenskraftigt land med hög innovationsförmåga krävs det att utbildningsutbudet vid landets lärosäten håller hög kvalitet, har en tydlig förankring i aktuell forskningsfront och är relevant utifrån arbetsmarknadens behov. För att åstadkomma detta behöver både lärosäten och näringsliv engagera sig i utveckling och genomförande av utbildningar.
Expertkompetens
Ett projekt inom Expertkompetens har beviljats 3 miljoner kronor. Med programmet Expertkompetens vill KK-stiftelsen ge lärosäten möjlighet att tillsammans med företag utveckla sin förmåga att möta näringslivets behov av kompetensutveckling för yrkesverksamma.
Forskningsprofil
Grace-projektet
Satsningen görs inom SPARK-miljön vid Tekniska Högskolan på Jönköping University. Här samarbetar många företag för grön omställning och stärkt svensk konkurrenskraft. Det nya projektet GRACE ska pågå i åtta år.
Två projekt inom Forskningsprofiler har fått stöd på 97 miljoner kronor. Dessa projekt är centrala för att bygga upp starka forskningsmiljöer som kan konkurrera på internationell nivå och bidra till vetenskapliga genombrott. Programmet Forskningsprofiler är ett strategiskt program som ska stödja profilering av lärosäten och forskningsmiljöer. Det riktar sig till forsknings- och utbildningsmiljöer som kommit långt i sin utveckling och har tydliga ambitioner för framtiden. Programmet förutsätter att lärosätesledning och berörd forskningsmiljö(er) väljer ut ett avgränsat forskningsområde där det finns förutsättningar för internationell positionering och vetenskapligt genomslag.
Företagsforskarskolor
Två Företagsforskarskolor har beviljats sammanlagt 41 miljoner kronor. För att stärka kapaciteten för forskning inom områden viktiga för både lärosäten och näringsliv krävs det en kontinuerlig tillförsel av forskarutbildade. Industridoktorander bidrar till en kompetenshöjning för företagen och det tillsammans med forskningen som bedrivs förstärker företagens konkurrenskraft. För att åstadkomma detta behöver både lärosäten och näringsliv engagera sig i att skapa en relevant forskarutbildning med hög kvalitet. Forskningen ska möta företagens behov men lärosäten garanterar att målen för forskarutbildningen kan uppnås. Jönköping University och Högskolan i Gävle är några av lärosätena som fått finansiering.
Hög
Inom utlysningen Hög har nio projekt fått finansiering, med ett totalt belopp på 36 miljoner kronor. För att kunna bidra till den svenska konkurrenskraften, innovationsförmågan och nyttiggörandet krävs möjligheter för akademi och företag att forska tillsammans med frågor som kan flytta fram forskningsfronten och besvara ett behov inom näringslivet. Programmet ger möjligheter till att påbörja bygget av forsknings- och utbildningsmiljöer i tidiga skeden av miljöutveckling, vilket kan ta sin utgångspunkt i en enskild forskargrupp för att senare i en mer utvecklad form utgöra en större enhet som en forskningsmiljö, institution, centrum eller liknande.