Att frysförvara kött blir allt viktigare i livsmedelskedjan, men vi vet alldeles för lite om hur det påverkar köttets kvalitet. Nu leder Högskolan Kristianstad ett projekt som ska förbättra metoderna för frysning och tining – och minska matsvinnet på vägen.
Kött har det största klimatavtrycket av alla livsmedel. Av världens totala utsläpp av växthusgaser står djurproduktionen för nästan 15 procent. Men det går att minska avtrycket genom effektiva livsmedelskedjor och friska djur.
”Kött är en otroligt värdefull råvara som vi ska vara väldigt aktsamma om. Det gäller att det inte blir något svinn. Målet är att vi ska kunna ta tillvara så mycket som möjligt av köttet med hjälp av moderna produktions- och logistikmetoder”, säger Viktoria Olsson, biträdande professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Lokalt förankrat forskningsprojekt
Sedan 2022 leder Viktoria ett forskningsprojekt om att optimera metoder för att frysa och tina kött. Projektet är ett av de första som startade vid FOHRK, ett nytt regionalt forskningscenter vid Högskolan Kristianstad, med fokus på mat, hälsa och handel. Projektet finansieras med 4 miljoner kronor genom KK-stiftelsens forskningsprogram Hög.
Projektet är lokalt förankrat med två viktiga livsmedelsföretag i regionen, bland annat kött- och charkproducenten Scan, som driver Sveriges största grisslakteri i Kristianstad. I projektet ingår också Kjellsson Logistik och Transport (KLT), som arbetar med frys- och kylförvaring av livsmedelsprodukter.