Nya utbildningar ska möta verkliga behov

För att möta framtidens kompetensbehov krävs utbildning med hög kvalitet och relevans för arbetsmarknaden. Därför satsar KK-stiftelsen nu 12 miljoner kronor på sex nya utbildningar som ska utvecklas i nära samarbete med näringslivet.

Utbildningsprojekten spänner över flera områden – från mode till teknisk fysik – och ska genomföras vid sex olika lärosäten: Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Borås, Högskolan Dalarna, Högskolan i Halmstad, Karlstads universitet och Mittuniversitetet.

KK-stiftelsen vill bidra till utbildningar som både vilar på den senaste forskningen och som möter näringslivets behov. De projekt som nu får finansiering säkerställer detta genom att arbetsgivare involveras i utvecklingen och genomförandet av utbildningarna.
Petter Zirath
Programansvarig på KK-stiftelsen

Utbildningarna finansieras genom KK-stiftelsens program Avans, ett program som ger lärosäten möjlighet att utveckla eller vidareutveckla utbildningar på avancerad nivå i samverkan med näringslivet.

”På KK-stiftelsen är vi stolta över att kunna finansiera utbildningsprojekt. I årets utlysning av Avans stärks utbildningsutbudet vid Sveriges lärosäten inom ett flertal viktiga områden. Exempelvis har Karlstads universitet beviljats medel för att utveckla ett masterprogram med fokus på resilienta produktions- och försörjningskedjor – ett område som blev väldigt aktuellt under covid-pandemin och som fortsätter vara relevant i den snabbt föränderliga och osäkra omvärld som vi just nu lever i”, säger Petter.

Högskolan i Borås satsar på funktionellt mode

Ett av de lärosäten som får finansiering är Högskolan i Borås. Tillsammans med modeindustrin ska de förnya ett av sina masterprogram i textil- och modedesign, med inriktning mot performance wear – alltså kläder som är utformade för fysisk aktivitet. I projektet medverkar flera stora branschaktörer inklusive Peak Performance, Haglöfs och Houdini.

Projektledaren Hanna Landin berättar:

”Vi ska bredda befintlig utbildning inom modedesign i Borås genom att utveckla en inriktning inom sportswear och outdoor. Vi vill få till ett långsiktigt samarbete med företag inom branschen för att se till så att kompetensbehovet täcks samtidigt som vi bygger en miljö för att möjliggöra utveckling, innovation och forskning inom området”.

Finansieringen från KK-stiftelsen och engagemanget från industrin ger möjlighet för högskolan att utföra en grundlig analys av den kompetenssom framtida designers inom området bör ha. Utöver att stärka utbildningens koppling till arbetsmarknaden kommer projektet också bidra till att utveckla den akademiska miljön genom ökad kunskap inom performance wear.

På sikt hoppas Hanna att utbildningen utvecklas från att vara en inriktning till att bli ett eget masterprogram med anknytning till både forskning och industri.

Målet är att bidra till ett stabilt och innovativt näringsliv i närområdet såväl som internationellt. I förlängningen handlar det om aktiva liv och en god relation till andra människor, vår livsmiljö och naturen.
Hanna Landin
Universitetslektor vid Högskolan i Borås

Alla beviljade projekt

I tabellen listas de sex projekt som beviljades finansiering i 2024 års utlysning inom Avans.

ProjekttitelLärosäteFinansiering (SEK)
BAM – Master program i Business Analytics (Avans Mini)Blekinge tekniska högskola598 300
Performance wear – konstnärlig och tillämpad design (Avans Maxi)Högskolan i Borås2 378 904
Komplett uppgradering av masterprogram i solenergi (Avans Maxi)Högskolan Dalarna1 986 910
Nytt magisterprogram 'Ledning av hållbart företagande' (Avans Maxi)Högskolan i Halmstad2 400 000
Ledning av Resilienta Produktions- och Försörjningskedjor (Avans Maxi)Karlstads universitet2 316 160
Internationell Master i Teknisk fysik (Avans Maxi)Mittuniversitetet2 400 000