Nya kriterier för näringslivsaktörer öppnar för nya samarbeten

Svenskt näringsliv har förändrats sedan KK-stiftelsen bildades 1994. Därför har vi uppdaterat kriterierna för medfinansierande näringslivsaktörer så att fler kan inkluderas – bland annat offentliga bolag och internationella företag.

Globalisering, privatisering, digitalisering – den svenska marknaden har genomgått genomgripande förändringar under de senaste decennierna. Offentlig sektor har reformerats och idag agerar många offentligt finansierade verksamheter på en konkurrensutsatt marknad – exempelvis vårdbolag och apotek. I Sverige ökar också andelen utlandsägda företag. År 2021 arbetade vart femte anställd i näringslivet på ett utlandsägt företag – en fördubbling sedan 1994.

I maj beslutade KK-stiftelsens styrelse om en ny och bredare definition av begreppet näringslivsaktör som på ett bättre sätt återspeglar dagens  svenska näringsliv. Bland annat inkluderas nu offentligt finansierade bolag och utländska bolag.

För att kunna stärka svensk konkurrenskraft måste vi vara en finansiär i takt med tiden. Med denna nya definition kan KK-stiftelsens finansiering fördelas på ett sätt som ger ännu bättre effekt.
Joakim Appelquist
Chef Strategisk utveckling och externa relationer

De nya kriterierna för medfinansierande aktörer innebär också vissa förtydliganden gällande exempelvis mindre företag och forskningsinstitut. Syftet är att underlätta för sökande, bedömare och KK-stiftelsens anställda.

”Det ska bli intressant att se vilka effekter de nya kraven får på sikt. Eftersom fler branscher nu kan inkluderas är det möjligt att vi ser en ökning av ansökningar inom ämnesområden som idag är ovanliga för KK-stiftelsen”, säger Joakim.

Är du osäker på hur de nya kraven ska tillämpas?

Kontakta oss om du är osäker på om en tilltänkt projektpartner kan godkännas som medfinansiär. Vi diskuterar gärna de nya kriterierna med sökande lärosäten.

Kontakta oss ➔