Möt våra bedömare: Andreas Jacobsson

I en kort serie får du här möjlighet att möta personer som deltar i KK-stiftelsens bedömargrupper och granskar och bedömer ansökningar. Möt här Andreas Jacobsson som är biträdande professor i datavetenskap vid Malmö universitet. I år deltar Andreas som bedömare av ansökningar inom KK-stiftelsens program Forskningsprofiler.

en man står i en trappa
Andreas Jakobsson, Malmö universitet. Foto: pressbild Håkan Röjder
Som bedömare får jag en vidgad syn på forskning och samproduktion. Det har jag väldigt stor glädje av i vardagen på Malmö universitet.
Andreas Jakobsson

Du sitter med i årets bedömningsgrupp för KK-stiftelsens program Forskningsprofiler, kan du berätta mer om det?

– Det är ett spännande, viktigt och hedrande uppdrag. Det handlar om att granska ansökningar om stora, långsiktiga satsningar, som sker i nära samverkan med aktörer i näringslivet – och som leder till internationell vetenskaplig spets och vidareutveckling av det sökande lärosätets profilering.

– En sak jag finner särskilt intressant med KK-stiftelsens utlysningar, vilket också reflekteras i just programmet Forskningsprofiler, är att det är lärosätena själva som väljer ämne och vetenskaplig inriktning. Det ger mig som bedömare en vidgad syn på forskning och samproduktion, som jag har väldigt stor glädje av i vardagen på ett brett universitet som det vi har i Malmö.

Hur ser din egen bakgrund ut – och vad har du nytta av i ditt uppdrag som bedömare?

– Jag är biträdande professor i datavetenskap och sedan 2017 är jag dekan vid en av de fem fakulteterna på Malmö universitet. I rollen som dekan handlar det mycket om strategisk långsiktig uppbyggnad av utbildning och forskning i ämnesområden, i mitt fall inom teknik och naturvetenskap. Med tanke på att vi blev universitet 2018 så har det varit ett utvidgat fokus på långsiktig utveckling av vår forskningsverksamhet.

– Det finns därmed flera likheter mellan mitt arbete i Malmö och uppdraget som bedömare av ansökningar vid KK-stiftelsen. Före mitt uppdrag som bedömare var jag också med som delprojektledare och medsökande till Malmö universitets forskningsprofil om Internet of Things and People. Den initierade erfarenheten av samproduktion i forskning har jag också nytta av i mitt uppdrag som bedömare.

I KK-stiftelsens program samverkar akademin med näringslivet, hur ser du på samverkan?

– Samverkan med näringslivet är ett, men inte det enda, kvittot på att forskningen som bedrivs har relevans, dvs tillför nytta och är av värde för samhället. Dessutom tenderar ju samverkan med näringslivet att kunna leda till att nya forskningsanslag beviljas och att intäktsbasen för den akademiska verksamheten både breddas och ökas, något som ju i sin tur bäddar för fler forskare och mer verksamhet. Det här är kanske inte den avgörande anledningen till att samverkan är så viktig, men det är åtminstone inte oviktigt.

– För egen del företräder jag även ett ämne och en tradition som över lag inte hanterar samverkan som en tredje uppgift, utan som en integrerad, kvalitetshöjande del av den ordinarie verksamheten. Givetvis förutsätter detta att den akademiska självständigheten värnas, men min erfarenhet är att företagen oftast också uppskattar den här sidan av ett forskningssamarbete.

Om du skulle ge råd till en bedömare som är ny i rollen? Vad skulle du säga då?

– Bedömning är i allmänhet en både svår och krävande, men samtidigt stimulerande och givande uppgift, som tar tid. Så se till att ha reserverat rejält med tid i kalendern, i god tid inför inlämning av dina slutsatser.