Nu sammanförs arkitekter, konstnärer och stadsplanerare i en ny tvärvetenskaplig utbildning om det offentliga rummet. Programmet, som är ett samarbete mellan Södertörns högskola och Konstfack riktar sig till yrkesverksamma som vill utveckla nya arbetssätt och bredda sin kompetens.
För samman olika yrkesgrupper
Begreppet ”gestaltad livsmiljö” slog igenom 2018 när riksdagen antog en ny samlad politik för arkitektur, konst och design. Enkelt kan man säga att det handlar om en helhetssyn på utformningen av det offentliga rummet – platserna där vi bor, arbetar och lever våra liv. Det inkluderar både byggnader och platserna omkring dem, såsom gator, parker och torg.
”Vår utgångspunkt när vi skapade programmet var att det finns en massa kunskap utspridd på olika kompetenser inom fältet, men att det saknas tillräcklig samlad kunskap. En av huvudidéerna är därför att samla olika kompetenser för att lära av varandra – där studenterna så att säga både är de som lär sig och de som lär ut”, säger Håkan Nilsson, professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola som drivit arbetet med att ta fram utbildningen tillsammans med Loulou Cherinet och Sofia Wiberg på Konstfack.
Utbildningen behandlar bland annat olika perspektiv på hållbar stadsplanering och social hållbarhet. Syftet är att deltagarna ska få möjlighet att orientera sig i olika kunskapsområden och skapa förståelse för andra yrkesgruppers kompetens och förutsättningar.