Samverkan – varför behövs det? I en ny bok lyfter KK-stiftelsen fram personliga berättelser om möten mellan forskning, praktik och omgivande samhälle. Nio framstående personer delar med sig av sina erfarenheter, lärdomar och sitt stora engagemang kring samverkan.
En hyllning till samverkan
I 30 år har KK-stiftelsen möjliggjort forskning och utbildning som genomförs i samproduktion mellan akademi och näringsliv. Därför firar vi vårt jubileum med en hyllning till samverkan. Jubileumsboken ”Kunskapens nyanser – berättelser om samverkan” bygger på intervjuer med nio framstående personer som lyckats bryta ner barriärer mellan forskning och praktik.
”Med den här boken vill vi inspirera fler till att engagera sig i samverkan mellan forskning och praktik. Om vi ska klara av att möta de komplexa utmaningar som världen står inför kommer vi att behöva kombinera många olika perspektiv och kompetenser”, säger Therése Nordström, utvecklingsansvarig på KK-stiftelsen.
”Samverkan bidrar med så mycket värdefullt och det är just det som vi vill lyfta fram i den här boken. Tillsammans kan vi uppnå mer än om vi alla jobbar på i våra egna spår”, tillägger Linda Assbring, chef för program- och analysenheten på KK-stiftelsen.
I boken får du bland annat möta professor Johan Eker, som står med ett ben i akademin och det andra i Ericssons FoU-verksamhet. Du får läsa om Helene Hellmark Knutsson, som länge har arbetat med att främja samverkan i sina roller som landstingspolitiker, utbildningsminister och numera landshövding i Västerbottens län. Andra intervjupersoner är bland andra Sepehr Mousavi, medgrundare till agtech-bolaget Swegreen, Kristina Säfsten, professor i produktionssystem och Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.
Vill uppmuntra till nya perspektiv
”Vi hoppas att boken ska tas emot brett och med nyfikenhet. Vår ambition har varit att synliggöra personerna och själva görandet bakom – sådant som kanske annars skyms och uppmuntra till nya perspektiv på samverkan, inte bara för de som redan deltar i sådana konstellationer, utan också för en bredare allmänhet”, säger organisationsforskaren Anna Jonsson, som har skrivit boken tillsammans med kollegan Maria Grafström.
Boken är ett samarbete mellan KK-stiftelsen, skribenterna samt fotografen Sebastian Borg.
”Som samhällsvetenskaplig forskare har frågor om hur vi kan samarbeta och samverka med det omgivande samhället alltid varit viktiga. Att få vara med och utveckla tankar och kunskap kring detta tema inom ramen för KK-stiftelsens arbete har varit spännande och lärorikt”, säger Maria.
Finns det något särskilt som kom fram vid intervjuerna som har fastnat hos er?
Maria: ”Att det inte bara är slutresultatet eller forskningsresultaten som är viktiga, utan att alla snarare betonade värdet av den gemensamma lärprocessen. Samverkan i form av en pågående dialog – där det inte alltid enkelt går att ringa in när och i vilken form som kunskapsutbyte sker – beskrevs som centralt för att möta samhällets utmaningar.”
Anna: ”Det är framför allt engagemanget och viljan att bidra till samhällets utveckling, och hur viktigt det är att respektera olikheter och att olika sorters kunskap behövs. Det är genom att intressera oss för andra, som vi bättre kan förstå oss själva. Det är naturligtvis en ansträngning som kräver tid, men som också berikar”.