En finansiär för framtiden – KK-stiftelsen lanserar ny strategi

Fler särskilda satsningar, ökade insatser för kompetensförsörjning och en starkare röst i forskningspolitiken. Det är tre av de strategiska förflyttningar som KK-stiftelsen ska genomföra under kommande år. Målet är att KK-stiftelsen ska vara en långsiktig och modig finansiär som bygger hela Sverige starkare.

Till höger: Eva Schelin, vd för KK-stiftelsen

En strategi för en ny tid

Sedan 1994 har KK-stiftelsen bidragit till utvecklingen av framstående forsknings- och utbildningsmiljöer i hela Sverige. Nu tar vi ytterligare ett steg för att säkra att svensk konkurrenskraft står stark i en snabbt föränderlig värld. KK-stiftelsens nya strategi fokuserar på att anpassa verksamheten till de förändringar som skett inom akademi, näringsliv och samhälle sedan stiftelsens start.

KK-stiftelsen har ett viktigt uppdrag. Vi möjliggör forskning och kompetensförsörjning som kan bidra till lösningar på dagens och framtidens utmaningar. Därför är vi måna om att utvecklas och förbättras i takt med vår omvärld – så att vårt arbete ska fortsätta att göra skillnad för svensk konkurrenskraft.
Eva Schelin
vd för KK-stiftelsen

Sex strategiska förflyttningar

Strategin pekar ut sex strategiska förflyttningar som ska bidra till att bättre möta framtidens krav och behov. Bland annat ska stiftelsen växla upp sina insatser för näringslivets kompetensförsörjning. Det gör vi genom att utveckla och intensifiera finansieringen av utbildning och kompetensutveckling – för såväl traditionella studenter, forskarstuderande som för yrkesverksamma.

En annan viktig förflyttning handlar om att genomföra fler särskilda satsningar för att möta angelägna behov i samhället. Särskilda satsningar ger oss flexibilitet att agera snabbt och är ett viktigt komplement till vårt ordinarie programutbud. Men strategin innebär ingen helomvändning i prioriteringar – den slår också fast fem kärnvärden som fortsatt ska genomsyra stiftelsens verksamhet.

”Det här handlar om evolution – inte revolution. Kärnan i vår verksamhet kommer alltid att vara samverkan mellan akademi och näringsliv. Våra ordinarie program ska fortsatt vara fria från ämnesmässiga begränsningar och vi kommer precis som tidigare att vara en lyhörd och tillgänglig finansiär”, säger Eva.

Många aktörer har bidragit

Till grund för strategin ligger dialoger med alla KK-stiftelsens 22 målgruppslärosäten, men också företrädare för näringslivet, regioner och fackföreningar med flera. För att kunna sätta strategin i ett bredare sammanhang knöts även en forsknings- och utbildningspolitisk expertgrupp till projektet. Förutom dialogerna med centrala aktörer bygger strategin på ett antal kartläggningar och analyser, som KK-stiftelsen genomfört eller låtit ta fram.

Det dialogbaserade arbetssättet är en del av KK-stiftelsens fundament. Därför var det självklart för oss att den nya strategin skulle tas fram i samarbete med nyckelaktörer i vår omvärld.
Joakim Appelquist
chef för strategisk utveckling och externa relationer på KK-stiftelsen