Cornelius Holtorf är professor vid Linnéuniversitetet och beskriver sig själv som framtidsarkeolog. Han har intresserat sig för allt från hur minne om kärnavfall kan bevaras över lång tid till vad det är för kultur människor lämnar efter sig till framtida generationer och hur människor kan bemöta klimatkrisen genom kulturarv. Det är i samverkan med andra som Cornelius säger sig kunna vara med och påverka samtiden:
”Jag vill inte bara sitta på universitetet och veta allt möjligt.”
Redan som 10-åring lockades Cornelius Holtorf in i arkeologins värld. Det var inte bara att gräva efter kvarlämnade fynd från historiskt liv på jorden som intresserade honom. Det var även frågorna om hur allt hänger ihop i världen och i livet – om vad det betyder att vara människa på jorden. Dagens arkeologer behöver lyfta blicken och tänka bortom ”studier av det gamla”, vilket är den grekiska betydelsen av begreppet arkeologi.
”Vi arkeologer måste lära oss att tänka stort. Alla globala problem är potentiellt någonting som vi kan bidra till. Sen kan inte alla göra allt i samhället, men det duger inte längre att enbart fokusera på en specifik fråga om dåtiden eller att inte vara intresserad av vad någon annan har att säga om det vi sysslar med. Vi är alla en del av samhället.”
Intresset för samhället, i kombination med hans kreativitet och frispråkighet, har lett honom till gränsöverskridande dialoger och nya platser. Från Tyskland, via Wales, Göteborg, Cambridge, Stockholm och Lund, kom han till Kalmar och Linnéuniversitetet år 2008. Här har Cornelius hittat en plats där han känner sig hemma. Kanske är det den öppna och moderna universitetsbyggnaden med utsikt över Kalmar slott och havet som bidrar till känslan av att ha en plattform och samtidigt kunna blicka ut och framåt.
När vi hörs första gången befinner sig Cornelius på Getty Conservation Institute i Los Angeles. Han har precis påbörjat en tre månaders vistelse som gästforskare och så smått börjat landa i den nya tillvaron. Cornelius ser internationella engagemang som vägen till förändring – det är genom multilaterism, en form av global samverkan mellan många partners, som det går att göra skillnad. Det är också i den andan som han har en UNESCO-professur och undersöker det kulturarv vi lämnar efter oss i framtiden.