Att skapa hållbara bostadsområden handlar om mer än bara byggnader – det handlar om att bygga levande samhällen där alla röster hörs. Därför har forskare vid Malmö universitet krokat arm med fastighetsbranschen för att utforska dialogens betydelse för hållbar utveckling. I november fick projektet en eftertraktad placering på IVAS 100-lista – en lista över projekt med särskilt stor potential för samhällsnytta.
”Vår forskargrupp har utvecklat en dialogtrappa specifikt för bostadsföretag. Med den kan företagen prioritera vilken typ av dialog de ska använda för att fördjupa kommunikationen samt skapa ömsesidig förståelse och engagemang med de boende”, säger projektledaren Caroline Wigren-Kristoferson, professor vid Institutionen för urbana studier vid Malmö universitet.
Forskningen har bedrivits i samarbete med fyra olika företag: Helsingborgshem, Stena Fastigheter och HSB Malmö samt konsultföretaget YCAP. Företagen har varit delaktiga i hela processen från att identifiera utmaningar och utforma aktiviteter till att anpassa lösningar, vilket gör att de kan dra nytta av forskningsresultaten direkt i verksamheten.
Förutom Caroline har också forskarna Martin Grander, Gustav Hägg, Kenneth Mølbjerg Jørgensen och Karin Staffansson Pauli spelat viktiga roller i projektets genomförande.
Mänskligt perspektiv behövs
Placeringen på IVAS 100-lista betyder mycket för både forskargruppen och för Malmö universitet, som har en stark ambition om att öka kommersialiseringen av forskningsresultat, menar Caroline. Det är också viktigt att kunna visa på det värde som samhällsvetenskaplig forskning bidrar med till både samhället och näringslivet.
”Jag tycker det är roligt att finnas med på IVAs 100-lista som ett exempel på någonting som kanske inte är normen. Många av projekten är ju inriktade på teknik och annat som kanske är lättare att ’produktifiera’. Men vi får inte glömma bort att det tekniska, som att bygga fastigheter, behöver kompletteras med förståelse för de relationella frågorna.”
Bygger miljö tillsammans med branschen
När Caroline kom till Malmö universitet under våren 2021 fanns ingen sammanhållen forskningsmiljö inom fastighetsvetenskap, trots att lärosätet bedrev forskning inom området. Det fanns också redan ett nära samarbete med branschen, inte minst genom lärosätets fastighetsvetenskapliga utbildning och föreningen Centrum för fastighetsföretagande (CFFF). Därför var KK-stiftelsen en självklar partner i arbetet med att utveckla miljön vidare.