Avslag eller avtal? Så bedömer vi din ansökan

I november stängde ansökningsperioden för flera av våra årliga programutlysningar. Nu börjar arbetet med att kontrollera, bedöma och rangordna ansökningarna. Men hur går det till?

Varje år involveras omkring 250 forskare, näringslivsrepresentanter och andra experter i arbetet med att granska ansökningar som kommit in till KK-stiftelsen. För att bli beviljad finansiering måste ansökan hålla en god nivå inom alla KK-stiftelsens huvudkriterier. Linda Assbring, chef på KK-stiftelsens program- och analysenhet, guidar oss genom processen.

Sammanlagt kom 94 ansökningar in till 2024 års utlysningar inom programmen Avans, Hög, Prospekt och Rekryteringar. Övriga fyra program, Expertkompetens, Forskningsprofiler, Företagsforskarskolor och Synergi, stänger först i februari.

I år har ansökningstrycket varit ungefär som tidigare år för tre av programmen – men inom utbildningsprogrammet Avans kom det in ovanligt många ansökningar, 13 stycken. Det är roligt att lärosätena även satsar på att utveckla sina utbildningar tillsammans med sina samverkanspartners. Det bidrar till att studenterna får med sig kunskaper som företagen behöver.

Totalt kom 94 ansökningar in genom programmen Avans (13), Hög (44), Prospekt (9) och Rekryteringar (28). Till höger: Linda Assbring, chef på KK-stiftelsens program- och analysenhet. Foto: Sten Jansin

1. Kontroll av formella krav

KK-stiftelsens programenhet kontrollerar att ansökan uppfyller de formella kraven. För varje utlysning finns specifika krav och det är därför viktigt att sökande läser utlysningstexten noggrant. Det kan till exempel handla om att projektledaren är disputerad och att medverkande parter har signerat sina avsiktsförklaringar.

Om en ansökan inte uppfyller de formella kraven måste vi avslå den, vilket vi då meddelar via mejl. Vanliga misstag är att man missat att bifoga alla bilagor eller att en partner inte uppfyller våra kriterier för medfinansierande näringslivsaktörer.

Ansökningar som möter kraven går i stället vidare till nästa steg i bedömningsprocessen.

I år har det tyvärr varit ovanligt många ansökningar som inte uppfyller formaliakraven. Det är väldigt tråkigt att behöva avslå ansökningar på grund av missar som hade kunnat undvikas. Låt gärna en forskningsrådgivare se över ansökan innan ni skickar in den. Om ni är det minsta osäkra angående kraven, hör av er till programansvarig i god tid innan ansökan ska vara inne.

2. Vi rekryterar internationella sakkunniga

I våra forskningsprogram är det internationella sakkunniga forskare som bedömer ansökningarnas vetenskapliga eller konstnärliga kvalitet. Det gäller också ansökningar inom programmet Företagsforskarskolor.

För varje ansökan anlitar vi två eller tre sakkunniga granskare, beroende på program, med hög kompetens inom det specifika ämnesområdet. De sakkunniga bedömer ansökningarna individuellt och deras utlåtanden utgör ett viktigt stöd för KK-stiftelsens bedömargrupper.

Det är omöjligt för en enskild bedömargrupp att ha expertis inom alla vetenskapliga och konstnärliga ämnesområden. Genom att använda internationella sakkunniga kan vi säkra rätt kompetens oavsett vilka ansökningar som kommer in.

3. Externa bedömargrupper påbörjar individuell granskning

Det är särskilt tillsatta externa bedömargrupper som gör den övergripande bedömningen och prioriteringen av ansökningarna. Grupperna består av kunniga personer från akademi, näringsliv och omgivande samhälle. Varje ansökan granskas av minst fyra ledamöter och ordföranden. Bedömarna gör individuella granskningar utifrån KK-stiftelsens huvudkriterier och tillhörande programspecifika bedömningsfrågor.

4. Eventuell hearing

Inom flera av våra program (Expertkompetens, Forskningsprofiler, Företagsforskarskolor och Synergi) genomför vi digitala hearings i anslutning till bedömargruppens möte. Hearingen är en möjlighet för sökande att förtydliga ansökan och ett tillfälle för bedömargruppen att ställa kompletterande frågor. Hearingen är en viktig del av bedömningen där sökande och deras näringslivspartners får möjlighet att svara på bedömargruppens frågor.

5. Bedömarmöte

När alla bedömare och internationella sakkunniga har gjort sina individuella granskningar träffas bedömargruppen för en gemensam diskussion. Tillsammans gör gruppen en gemensam bedömning och rangordning av ansökningarna. Mötet ska resultera i en slutgiltig rekommendationen om vilka ansökningar som ska beviljas respektive avslås.

Ledamöter som är jäviga måste lämna rummet när den ansökan diskuteras. En programansvarig från KK-stiftelsen sitter alltid med på bedömarmötet för att ge stöttning till gruppen och se till att mötet följer våra processer.

Till varje ansökan ger bedömargruppen ett samlat utlåtande, oavsett om den rekommenderas beviljande eller avslag, som den sökande får ta del i samband med att beslutet meddelas.

6. Vd eller styrelse tar beslut

Baserat på bedömargruppernas rekommendation är det antingen KK-stiftelsens vd eller styrelse som fattar beslut om vilka projekt som ska få finansiering. Du får besked om beslutet via mejl, tillsammans med bedömargruppens motivering.