Är det en näringslivsaktör? – så ska de nya kriterierna tolkas

Nu kan fler typer av näringslivsaktörer ingå som medfinansiärer i KK-stiftelsens projekt – men det är inte alltid självklart vilka aktörer som kvalificerar sig. Mattias Jarl förklarar hur de nya kriterierna omsätts i praktiken.

Just nu arbetar forskare och företag runtom i landet med att utforma ansökningar till några av årets utlysningar hos KK-stiftelsen. I flera av våra program krävs att näringslivet bidrar med medfinansiering. Men vilka aktörer är egentligen godkända som medfinansiärer?

En som har koll på detta är Mattias Jarl, programansvarig på KK-stiftelsen. Vi bad honom förklara vilka typer av organisationer som uppfyller kriterierna och vilka som inte gör det.

Vi får in många frågor om specifika organisationer som är tilltänkta i projekt. Hur går processen till för att bedöma om de är godkända som medfinansiärer?

”När vi får en fråga om en specifik organisation så samlas en grupp medarbetare på stiftelsen för att undersöka om den aktuella organisationen möter våra kriterier eller inte. I bedömningen utgår vi alltid från de nya kriterierna för medfinansierande näringslivsaktörer som vår styrelse beslutade i våras. Ibland behöver vi ställa några uppföljande frågor för att komma fram till ett svar. Vi meddelar sedan vår bedömning till den som ställt frågan.

Kom ihåg dock att vi inte kan ge ett slutgiltigt godkännande i detta skede. Ansökan kan till exempel avslås om det inte är tydligt att medfinansiären har tillgång till de resurser som de förväntas bidra med till projektet. Därför är det viktigt att beskriva detta tydligt i ansökan. Vissa organisationer kan driva flera olika typer av verksamhet – till exempel ideella organisationer som driver näringsverksamhet. Därför behöver vi också se hur projektet är utformat för att avgöra om organisationen är involverad i egenskap av näringslivsaktör.”

Finns det några stödfrågor man ta hjälp av för att bedöma om en organisation uppfyller kriterierna?

”Ja, det finns det. De här frågorna utgår vi själva från när vi får in förfrågningar om specifika organisationer:

Bedriver organisationen en konkurrensutsatt verksamhet? Detta är grundläggande för att kunna betraktas som näringslivsaktör av KK-stiftelsen. Med konkurrensutsatt verksamhet menas att man säljer varor eller tjänster på en konkurrensutsatt marknad. Även verksamhet som upphandlas via offentlig upphandling anses som konkurrensutsatt.

Har organisationen ett svenskt organisationsnummer? Det ska i första hand vara svenska organisationer som medfinansierar projekt. Utländska aktiebolag (eller motsvarande) är i regel också godkända som medfinansiärer, men kan stå för högst 25 procent av näringslivsaktörernas totala bidrag i forskningsprojektet.

Är organisationen ett forskningsinstitut? Svenska forskningsinstitut är godkända som medfinansiärer men kan stå för högst 25 procent av näringslivsaktörernas totala bidrag i forskningsprojektet.

Stödjer organisationen innovationsverksamhet i andra företag? Med innovationsstödjande verksamheter menar vi inkubatorer, innovationskontor, kluster, acceleratorer, med mera. Dessa betraktas generellt inte som näringslivsaktörer av KK-stiftelsen. Enda självklara undantaget är om verksamheten helt ägs, drivs av och till absolut största delen finansieras av medel från privata aktörer. Får man stora delar av sina intäkter från offentliga bidrag eller från offentliga organisationer som kommuner, regioner och lärosäten kommer de inte att godkännas som medfinansiärer.”

Vilka nya typer av organisationer tror du att vi kommer se i årets ansökningar?

”Vi tror framför allt att vi kommer att se mer företag och andra organisationer som levererar välfärdstjänster, till exempel vårdbolag och kommunala bolag. Dessa har tidigare inte kunnat godkännas som medfinansiärer. Det ska också bli spännande att se hur många som utnyttjar möjligheten till medfinansiering från utländska bolag och hur det kan bidra till att stärka svensk forskning och konkurrenskraft. Lärosäten och företag som vi har pratat med ser ett stort värde att kunna samarbete med utländska parter i KK-stiftelsens projekt.”

Vad har du för råd till dem som håller på att sätta ihop sina projekt och funderar på medfinansiärer?

”Är ni det minsta osäkra, kontakta oss på KK-stiftelsen. Genom att få ett tidigt svar från oss minskar ni risken för avslag på grund av att tilltänkta medfinansiärer inte godkänns. Kom också ihåg att alla typer av organisationer kan vara med i projekten även om deras medverkan inte räknas som medfinansiering från näringslivet. Alla aktörer som tillför värde till projektet stärker ansökan och ökar chanserna att få medel.”

  • Kontakta oss

    Kontakta oss om du är osäker på om en tilltänkt projektpartner kan godkännas som medfinansiär. Vi diskuterar gärna de nya kriterierna med sökande lärosäten.