8 miljoner kronor till satsning på batteriproduktion

Mälardalens universitet (MDU) får 8 miljoner kronor i finansiering från KK-stiftelsen för att bygga kompetens inom batteriproduktion – ett område som är avgörande för den gröna omställningen. Genom projektet ska MDU rekrytera spetskompetens, stärka samarbetet med Northvolt Labs i Västerås och vidareutveckla utbildning och forskning kopplat till produktion, automation och digitalisering.

”Denna satsning är en viktig pusselbit i vår ambition att bidra till en fossilfri framtid och stärka Sveriges konkurrenskraft inom hållbar teknologi. Det är också ett viktigt första steg för att bygga förutsättningar för en kompetensutveckling inom batteriproduktion i nära samverkan med Northvolt och andra företag, säger Helena Jerregård, vice rektor för samverkan vid MDU.

Utformad för att behålla och utveckla ledande kompetens

Satsningen är utformad för att möta nationella behov och ge yrkesverksamma inom industrin de färdigheter som krävs för framtidens utmaningar.

”Detta är en viktig satsning för att behålla och utveckla ledande kompetens inom batteriproduktion i Sverige, vilket är av stort värde för klimatomställningen. Mälardalens universitet är väl rustat att driva satsningen, tack vare sin pågående forskning och utbildning inom industriell produktion och produktutveckling, som KK-stiftelsen varit med och bidragit till”, säger Therése Nordström, chef för strategisk utveckling och externa relationer på KK-stiftelsen.

Från vänster: Therése Nordström, chef för strategisk utveckling och externa relationer på KK-stiftelsen (Foto Sten Jansin), Martin Hellström, Martin Hellström, rektor vid MDU (Foto Jonas Bilberg) Helena Jerregård, vice rektor för samverkan vid MDU (Foto Jonas Bilberg)

Rekrytering och samverkan för att utveckla utbildning och forskning

En viktig del av satsningen syftar till att rekrytera värdefull kompetens inom batteriproduktion som behöver finnas kvar i Sverige. En annan del syftar till att utveckla samverkan med Northvolt Labs verksamhet i Västerås. Med stöd av rekryteringar och samverkan ska lärosätet utveckla utbildning och forskning inom batteriproduktion, kopplat till områden där MDU redan är starka: produktion, automation och digitalisering.

”Att ställa om till ett fossilfritt energisystem är en av vår tids största prövningar – och möjligheter. För att Sverige ska leda den gröna omställningen krävs det att vi investerar i kunskap och kompetens som matchar framtidens utmaningar. Därför är vi stolta över att KK-stiftelsen beviljar oss detta stöd”, säger Martin Hellström, rektor vid MDU.

Kontakt