40 miljoner kronor för att främja näringslivets utveckling av kunskapsintensiva produkter

KK-stiftelsen beviljar drygt 40 miljoner kronor till åtta projekt inom forsknings- och utbildningsmiljön SPARK vid Jönköping University. Lärosätet får nu nya möjligheter att utveckla sin spetsforskning för att främja näringslivets utveckling av kunskapsintensiva produkter, tjänster och processer.

”Det betyder att vi kan fortsätta bygga kunskap och utveckla kompetens som är relevant för industrins konkurrenskraft”, säger Kerstin Johansen, forskningschef på Tekniska Högskolan i Jönköping och programchef för SPARK.

Satsningen görs inom ramen för det tioåriga programmet KK-miljöer som är stiftelsens mest kraftfulla verktyg för att utveckla och profilera akademiska miljöer och även hela lärosäten. Programmet riktar sig till lärosäten som har kommit långt när det gäller att bygga starka forsknings- och utbildningsmiljöer i samverkan med näringsliv.

”Under de senaste nio åren har KK-stiftelsen haft glädjen att få stötta och följa SPARK:s framsteg på nära håll. Vi är glada för att fortsatt kunna bidra till miljöns utveckling genom att finansiera ett antal nya projekt som kombinerar stark forskning och hög näringslivsrelevans. Det är också väldigt roligt att SPARK väljer att satsa på vidareutbildning för yrkesverksamma – något som blir allt viktigare för näringslivets kompetensförsörjning”, säger Eva Schelin, vd på KK-stiftelsen.

Fördelade mellan alla forskningsmiljöer

De åtta projekten som stöttas av KK-stiftelsen är fördelade mellan JTH:s samtliga sex tillämpade forskningsmiljöer, vilket Kerstin Johansen tycker är extra glädjande.

”Det tyder på en bredd och ett djup för vår forskning och vi är jätteglada för det konstruktiva samarbete vi har med KK-stiftelsen, där vi hela tiden behöver visa på en framåtanda och strategisk utveckling tillsammans med industrin”, säger Kerstin Johansen.

Från vänster: Eva Schelin, vd på KK-stiftelsen (foto Sten Jansin), Kerstin Johansen, forskningschef på Tekniska Högskolan i Jönköping och programchef för SPARK (foto Patrik Svedberg)

God ambitionsnivå

SPARK:s projektportfölj har en hög ambitionsnivå och valet av programformer är anpassat för att bidra till utvecklingen inom de tre styrkeområdena: In:sure, SuMMaC och HCIAI. Här finns projekt som stärker forskningen, genom rekrytering av internationella gästprofessorer och forskningsprojekt med inriktning på hållbarhetsaspekter, men även projekt inriktad på utbildningsinsatser mot yrkesverksamma. Två forskningsprojekt sätter särskilt fokus på unga, nydisputerade forskare egnas utveckling och den gröna omställningen inom industrin.

”Vi har byggt in en möjlighet för våra unga forskare att steg för steg komma in i projektledningsrollen genom att ha seniora forskare som mentorer och delta i stora forskningsprojekt. Det är meriterande för dem och värnar om en återväxt för vår forskning, vilket bygger stabilitet och kontinuitet framåt”, säger Kerstin Johansen.

Fortsatt fokus på utveckling

Hon ser med tillförsikt fram emot att fortsätta utveckla SPARK:s verksamhet på samtliga strategiska områden (externa effekter, forskning, samproduktion samt utbildning och ledning/stödprocesser). Där har JTH:s och SPARK:s utveckling en tydlig koppling till större omvärldsutmaningar, som EU-ländernas behov av ökad konkurrenskraft och den kombinerade omställningen mot en grön och digital ekonomi.

Peter Swalander, verksamhetsutvecklare på JTH, är operativ chef för SPARK.