KK-stiftelsen beviljar nära 13 miljoner kronor till forsknings- och utbildningsmiljön Primus vid Högskolan Väst. Strategiskt viktiga kompetenser ska rekryteras och forskare ska ta fram nya metoder som underlättar och utvecklar industrins hållbarhetsrapportering.
”Industrin är ryggraden i svensk ekonomi. Därför är KK-stiftelsen stolta över att kunna bidra till den viktiga forskning och utbildning som bedrivs vid Primus, och som i sin tur bidrar till industriell utveckling. Nu finansierar vi flera nya rekryteringar och ett nytt forskningsprojekt som ska stärka Primus i arbetet med att utveckla kärnområdena produktionssystem och arbetsintegrerat lärande ur ett hållbarhetsperspektiv”, säger Eva Schelin, vd på KK-stiftelsen.
Satsningen görs inom ramen för det tioåriga programmet KK-miljöer som är stiftelsens mest kraftfulla verktyg för att utveckla och profilera akademiska miljöer och även hela lärosäten. Programmet riktar sig till lärosäten som har kommit långt när det gäller att bygga starka forsknings- och utbildningsmiljöer i samverkan med näringsliv. Högskolan Väst går nu in på sitt åttonde år inom programmet.
”Det är oerhört positivt att KK-stiftelsen fortsätter stötta vår forsknings- och utbildningsmiljö som syftar till att stärka svensk industri i den stora teknikomställning som pågår. Vi är mycket nöjda med att alla satsningar vi ansökte medel för har beviljats”, säger Lennart Malmsköld, programchef för forskningsmiljön Primus vid Högskolan Väst.
Forskning möter nya EU-direktiv
Den största satsningen är ett forskningsprojekt där läderindustrins värdekedja för miljömässig och social hållbarhet är i fokus. Forskarna ska undersöka hur företag kan utveckla sin hantering av sociala och etiska förhållanden i sina värdekedjor. Det handlar exempelvis om att utveckla metoder för att ta fram digitala produktpass som innehåller sociala och miljömässiga hållbarhetsdata. Målsättningen är att komplettera dagens bristfälliga sociala revisions samt att stimulera samarbete och hållbar transformation av läderindustrin.
”Detta är spännande och angelägen forskning som flera branscher kan ha nytta av. Nya direktiv från EU ställer betydligt tuffare krav på att tillverkande företag kan redogöra för hur deras produkter påverkar miljön samt sociala och etiska förhållanden genom hela produktens livslängd”, säger Lennart.