Arkiv: Artiklar

  • Läs mer

    40 miljoner kronor för att främja näringslivets utveckling av kunskapsintensiva produkter

    KK-stiftelsen beviljar drygt 40 miljoner kronor till åtta projekt inom forsknings- och utbildningsmiljön SPARK vid Jönköping University. Lärosätet får nu nya möjligheter att utveckla sin spetsforskning för att främja näringslivets utveckling av kunskapsintensiva produkter, tjänster och processer.

  • Läs mer

    13 miljoner kronor till forskning inom teknik och lärande vid Högskolan Väst 

    KK-stiftelsen beviljar nära 13 miljoner kronor till forsknings- och utbildningsmiljön Primus vid Högskolan Väst. Strategiskt viktiga kompetenser ska rekryteras och forskare ska ta fram nya metoder som underlättar och utvecklar industrins hållbarhetsrapportering.

  • Läs mer

    Avslag eller avtal? Så bedömer vi din ansökan

    I november stängde ansökningsperioden för flera av våra årliga programutlysningar. Nu börjar arbetet med att kontrollera, bedöma och rangordna ansökningarna. Men hur går det till?

  • Läs mer

    Bygger hållbara samhällen genom dialog

    ”Vår forskargrupp har utvecklat en dialogtrappa specifikt för bostadsföretag. Med den kan företagen prioritera vilken typ av dialog de ska använda för att fördjupa kommunikationen samt skapa ömsesidig förståelse och engagemang med de boende”, säger projektledaren Caroline Wigren-Kristoferson, professor vid Institutionen för urbana studier vid Malmö universitet. Forskningen har bedrivits...

  • Läs mer

    Lars Strannegård: Konsten som klipulver

    Handelshögskolan i Stockholm är ett exempel på ett lärosäte där samverkan är grunden för hela verksamheten – utan att “samverkan” är ett ord som används eller ens finns i deras vokabulär. För rektor Lars Strannegård genomsyrar idén om att göra saker tillsammans med företag och andra intressenter sättet skolan organiserar sig på för att bedriva relevant utbildning och forskning.

  • Läs mer

    Är det en näringslivsaktör? – så ska de nya kriterierna tolkas

    Nu kan fler typer av näringslivsaktörer ingå som medfinansiärer i KK-stiftelsens projekt – men det är inte alltid självklart vilka aktörer som kvalificerar sig. Mattias Jarl förklarar hur de nya kriterierna omsätts i praktiken.

  • Läs mer

    Små partiklar, stora risker?

    Nanopartiklar från 3D-printning kan utgöra en risk för människors hälsa, men mycket är ännu okänt. Forskare vid Örebro universitet leder nu projektet NanoSafety2, som ska göra tillverkningsindustrin både säkrare och mer hållbar.

  • Läs mer

    Emma Björkenstam: Nyttan skapas under resans gång

    Emma Björkenstam lever som hon lär. Som områdeschef på ByggDialog handlar hennes arbete om att säkerställa att samarbetet mellan olika parter i en byggprocess fungerar. Att kunna samverka är nödvändigt, eftersom det sällan är en enskild person som sitter med lösningen på ett problem.

  • Läs mer

    170 miljoner kronor till framtidens samverkansforskare

    I samband med KK-stiftelsens 30-årsjubileum investerar vi 170 miljoner kronor i nästa generation forskare. Satsningen på jubileumsdoktorander omfattar 44 doktorandtjänster över hela Sverige och ska stärka samarbetet mellan akademin och näringslivet. Genom att tydligt involvera externa samverkansparter förbereds doktoranderna inte bara för akademiska karriärer, utan även för roller utanför akademin.

  • Läs mer

    Cornelius Holtorf: Våga tänka stort

    Cornelius Holtorf är professor vid Linnéuniversitetet och beskriver sig själv som framtidsarkeolog. Han har intresserat sig för allt från hur minne om kärnavfall kan bevaras över lång tid till vad det är för kultur människor lämnar efter sig till framtida generationer och hur människor kan bemöta klimatkrisen genom kulturarv. Det är i samverkan med andra som Cornelius säger sig kunna vara med och påverka samtiden.